Pszichológiával foglalkozó blog

Pszichológiával foglalkozó blog

Mit is nevezünk polihisztornak?

2017. május 16. - Citrullus

Akkor elkezdem írni az előző posztomban említett szélsőséges blogon található bejegyzések javítását. Nem célom az hogy bármit is ledegradáljak de úgy érzem rengeteg rossz és káros információ kering a neten amit érdemes kijavítani, közelebbről is megvizsgálni.

Az egyik cikk a "kertész" blogon azt pedzegeti hogy a nárcisztikus azt hiszi magáról hogy Ő az egyetlen polihisztor, mindent mindenkinél jobban tud. Hogy is van ez?

Először is tisztázzuk a fogalmakat. A nárcizmus minden emberben benne van kivétel nélkül. Egészséges nárcizmus jellemzi a magas önbizalmú embereket akik reális önképet alakítottak ki magukról és asszertívan a képességeiknek megfelelően boldogulnak a világban. Azonban amikor az embert kis korában sérelmek érik vagy a személyisége megreked egy szinten melyből segítség nélkül nem tud továbblépni kialakulhat a túlzott nárcizmus. Ezt olyan emberekre alkalmazzák akik segítségre szorulnak, túlzott önbizalommal palástolják a hiányosságaikat, negatív kritikára dühösen reagálnak és a határtartással súlyos gondjaik vannak. Fontos kiemelnem hogy ez nem betegség hanem csak egy vonás ami kiválóan fejleszthető. Erről rengeteget tudna mesélni a téma nagyszerű kutatója Dr. Bánky György is javaslom a hivatalos könyvét és az interneten fellelhető interjúinak olvasását.

Mit nevezünk polihisztronak?

Olyan tudósemberekre alkalmazzák ezt akik többféle tudományterülethez is kiemelkedően értenek. Ez a nárcizmustól abszolút független téma. Az ókori görögök között kiemelkedő polihisztornak számított Arisztotelész és Platón is kétlem hogy a mai ember utálattal és megvetéssel tekintene rájuk. Sőt inkább tisztelettel mivel olyan maradandót alkottak a filozófia területén ami még manapság is párját ritkítja.

Az omniózus blogban a polihisztor fogalmát összemossa a szerző a nárcizmussal amikor a kettő nem függ össze. Mivel az előbbi egy tudós az utóbbi pedig rossz gyermekkora vagy egyéb okok miatt szakszerű segítséget igénylő embert jelöl.

Összességében tehát elmondható hogy a fogalmak keverése súlyos hiba, a cikkben lévő tartalom pedig hiányos mindenféle forrást nélkülöző hangulatkeltő tartalom ami súlyosan tudománytalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://antidepressant.blog.hu/api/trackback/id/tr7312508667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.16. 13:12:50

Kérlek, mondd, hogy végig röhögtél, amíg ezt írtad!
süti beállítások módosítása