Pszichológiával foglalkozó blog

Pszichológiával foglalkozó blog

Van egy ilyen nárcisztikus embereket becsmérlő blog

2017. május 19. - Citrullus

Na szóval ma fontos témáról fogok írni! Van az interneten egy nagyon látogatott blog melynek az a neve hogy nárcisz "kertész". Nem akarom reklámozni ezt a méltatlanul felkapott (index főoldalán is szerepelt már legalul) blogot de sajnos annyira tudománytalan és rengeteg téves információt tartalmaz hogy úgy érzem fontos erről néhány mondatot ejteni.

Ez a blog egy lelki eredetű zavarral az ún. Nárcisztikus személyiség zavarral foglalkozik. Mi is ez? A nárcisztikus olyan ember aki saját fontosságát eltúlozza, gyakran fantáziál korlátlan sikerről, azt gondolja egyedülálló ember akit csak a hozzá hasonlóak érthetnek meg, túlzó mértékű tiszteletet és hódolatot vár el, feljogosítottság érzése van, nincs empátiája, nagyképű magatartás jellemzi.

Na most ha ezekből öt igaz valakire azt a pszichiátria és pszichoterapeuták döntő többsége arra az emberre nárcisztikus személyiség zavarosként tekint. Na de elolvasva ezeket a tulajdonságokat melyikőnk az aki nem fedez fel önmagában is hasonló vonásokat és tulajdonságokat?

Például:

1. Saját fontosságát eltúlozza: Na most szerintem jó ha valakinek van egyfajta önbizalma

2. Gyakran fantáziál sikerről: Ki ne szoktot volna gondolni az igaz szerelemre vagy a nagy Őre? Ki ne szeretné ha sikerülne az érettségije? Vagy akár ki az aki nem vágyik boldog és elégedett életre? 

3. Egyedülállónak hiszi magát: Valahol minden ember egyedi és megismételhetetlen

4. Túlzott mértékű tiszteletet vár el: A tisztelet alap ha valaki szereti ha tisztelik azzal nincs nagy gond szerintem. A tiszteletlenség a rossz tulajdonság nem ez.

5. Feljogosítottság érzés: Ez nem tudom mit jelent

6. Nincs empátiája: Na és akkor mi van? Nem lehet mindenki Teréz anya ez még önmagában nem bűn.

7. Nagyképű magatartás: Igen ez nem jó de teszem azt ha valaki már sok mindent elért és van egyfajta belső értéke akkor miért is kellene szerénynek lennie?

Összességében elmondható tehát hogy ezek erősen szubjektív kritériumok. Bárkire ráhúzható aki egy kicsit sebzettebb vagy kompenzál nagyképű viselkedéssel. Objektív vizsgálat az ha mondjuk valakinek fáj a keresztcsonja éjszaka nyugalomban. Orvos elküldi röntgenre, vérvizsgálatra és kiderül Bechterew kórja van. Na ez objektív vizsgálat. Ilyen nincs a pszichiátriában se vérvizsgálat se MRI amely kimutatná a szorongás, vagy ebben az esetben a nárcisztikus személyiségzavar okát.

És sajnos vannak sebzett emberek nem is kevesen. Nem tudnak másképpen viselkedni ez egyfajta védekezés náluk. Ilyenek a nárcisztikus emberek is őket beskatulyázzák és sajnos sokan őket okolják a saját fogyatékosságaik és hibáikért.

Itt jön a képbe a bejegyzés elején említett "kertész" blog is. Amennyi butaságot olvastam abban a blogban és féligazságokat az valami egészen döbbenetes. Borzalmas stílusban megírt cikkek melyek a teljes fikció kategóriájába sorolhatóak. Nincs ott semmi másról szó csak bűnbakkeresésről. Nem tisztem a szerzőt bántani hiszen nem ismerem csak az írásai alapján tudok egyes következtetéseket levonni a jelleméről. Sértettséget és vak dühöt érzek a cikkeiben amiből már majdnem félszázat termelt. Az ott lévő tartalom nem használ senkinek főként nem a lelki beteg embereknek. Ott olyan szinten folyik a gyalázkodás a személyiségében gyenge emberekről hogy arra nem tudok jelzőt találni.

Kérdem én, ki lesz a következő? Az alzheimer kórosokról lesz egy blog hogy mennyi gondot és fáradtságot okoznak a családtagoknak? Vagy éppen az értelmi fogyatékosokat veszi gorcső alá a szerző hogy mennyi gondot okoznak a társadalomnak (ami természetesen nem igaz)??!

Nem tartom jó iránynak az ilyen természetű és mérhetetlenül embertelen blogok létrehozását, és főként reklámozását az index főoldalán. De hát bárki azt ír amit akar az internetre sajnos, ez van el kell fogadni de nem kötelező minden butaságot rögtön elhinni.

A blogomban mindent hitelesen leírok, elmagyarázok ha érdekes téma merül fel (például hírességek lelki betegségei előző posztban) azt leírom és nem csak a lelki beteg embereknek írok hanem mindenkinek. Az én blogom nem egy témára van felfűzve hanem arra hogy legyünk kedvesen és megértőek egymással mert hiszem hogy ettől lesz boldog és békés az ember lelke! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://antidepressant.blog.hu/api/trackback/id/tr8512526559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása